Molimo, pričekajte
Abba - biografija Službena web stranica
ABBA je bila pop grupa aktivna od 1972. do 1982. Kvartet je bio formiran kroz prijateljstvo Bennyja Anderssona i Bjorna Ulvaeusa u paru sa Anni-Frid Lyngstad i Agnethom Faltskog. Njihove pjesme su bile jako popularne diljem svijeta od sredine sedamdesetih do početka osamdesetih. Ime ABBA nastalo je od početnih slova imena članova (Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid).

Benny Anderson je bio član švedskog rock benda Hep Stars koji je bio popularan u Švedskoj tijekom šezdesetih godina. Uzor su im bile grupe kao Rolling Stonesi, Hu i Herman Hermits. U međuvremenu, Bjorn Ulvaeus je bio vođa benda Hootenanny Singers čiji je zvuk bio mekši i lakši za slušanje nego Hep Starsa. Tim dvaju grupama putovi se se ponekad susretali pa su odlučili zajedno pisati pjesme. Bjorn je ponekad sudjelovao na turnejama Hep Starsa zbog popularnosti pjesama koje su zajedno napisali. Čak je bilo predloženo da se te dvije grupe spoje u jednu, ali se to nikada nije dogodilo. Stig Anderson je bio menadžer Hootenanny Singersa i osnivač producentske kuće Polar Music koji je prepoznao potencijal u Bennyjevom i Bjornovom zajedničkom radu te ih poticao na pisanje zajedničkih pjesama i zajednički album Lycka.

Agnetha Faltskog je bila mlada švedska pjevačica koja je bila dobro primljena od strane kritičara i tekstopisaca. Svoj #1 pjesmu u Švedskoj je imala već sa 17 godina. Također je kompozirala i pisala pjesme. Anni-Frid Lyngstad i ona su imale priliku upoznati se prvi put u jednom TV showu u siječnju 1968. Bjorna Ulvaeusa je upoznala na jednoj od turneja Hootenanny Singersa i tada su se zaljubili. Vjenčali su se 1971.

Anni-Frid Lyngstad je bila povremena pjevačica u kabareu kada je odlučila otići na nacionalno natjecanje u pjevanju na kojem je i pobijedila. Formirala je svoj bend Anni-Frid Four. Bjorna Ulvaeusa je upoznala 1963. na jednom natjecanju. Sudjelovala je 1969. na Melodefestivalenu gdje je upoznala svog budućeg supruga Bennyja Anderssona koji ju je pozvao da pjeva prateće vokale s Agnethom na njegovom i Bjornovom albumu Lycka.

Početkom sedamdesetih, Bjorn i Agnetha su, iako su bili vjenčani, vodili razdvojene glazbene karijere. Međutim, Stig Anderson je bio ambiciozan i odlučan da ih probije na međunarodno tržište, nešto po čemu švedske grupe nisu bile poznate. Bjorn i Benny su 1972. napisali pjesmu za Euroviziju koju je izvodila Lena Anderson "Say It With a Song". Osvojila je treće mjesto i bila hit u nekoliko država. To je ohrabrilo Stiga znajući da je na pravom putu.

Bjorn i Benny su nastavili s pisanjem pjesama i eksperimentiranjem s novim zvucima i vokalnim aranžmanima koji su imali uspjeha u Japanu. Jedna od tih pjesama je bila "People Need Love" s djevojkama kao pratećim vokalima koje su ovaj put imali veću ulogu negou prijašnjim pjesmama. Svatko uključen u taj projekt se osjećao oduševljeno zbog novog zvuka. Stig je pjesmu izdao kao singl, potpisujući ga kao Bjorn i Benny, Agnetha i Anni-Frid. Ploča je stigla na 17. mjesto švedske glazbene ljestvice, dovoljno da ih potakne na daljni rad.

Slijedeće godine su odlučili još jednom pokušati na Melodefestivalenu, švedskom natjecanju za pjesmu Eurovizije, s pjesmom "Ring Ring". S Michaelom Tretowom, rukovoditeljem studijskog rada, koji je eksperimentirao s tehnikom zvučnog zida (koji je kasnije postao novi ABBA zvuk) i Stigom koji je uredio prevođenje na engleski jezik mislili su da će ovaj put biti pobjednici, ali na kraju su završili na trećem mjestu. Album "Ring Ring" je prošao dobro, čak je i pjesma istog imena bila hit u mnogim djelovima Europe, ali ambiciozni Stig Anderson je priželjkivao proboj na američko i britansko tržište jer je znao da im samo to može omogučiti veliki uspjeh.

U to vrijeme je Stig, umoran od nezgrapnog imena, počeo četvorku oslovljavati ABBA. To je na početku bila šala, pošto je Abba također bilo ime poznate tvrtke za konzerviranje ribe u Švedskoj. Ipak, Stig je vjerovao da će ime dobro proći na inozemnom tržištu jer je ta tvrtka bila manje-više poznata izvan zemlje. Kasnije je grupa pregovarala s tvrtkom oko prava na upotrebu imena.

Ponovo su se okušali na Euroviziji 1974., sada inspirirani rastućom glam rock scenom u Velikoj Britaniji. Pjesmom "Waterloo" nisu pogriješili, neskrivenom pop pjesmom s značajkama glam rocka koju je producirao Michael Tretow. Sada daleko iskusniji, bili su bolje pripremljeni za natjecanje i imali su materijal vrijedan albuma kada je izbor održan u Brightonu, u Engleskoj. Švedska je ugrabila svoju prvu pobjedu na Euroviziji, a ABBA je istog trena katapultirana na britansku scenu što je značilo veliki uspjeh.

Pjesma Waterloo je bila prvi broj 1 grupe na britanskim top-listama. Također je izdana u SAD gdje je zauzela 6. mjesto. Ipak, uspjeh se pokazao teško održivim i njihovi slijedeći singlovi "So Long" i "Honey Honey" nisu prošli tako dobro. Novi uspjeh Abba je postigla s pjesmom "SOS" s njihovog novog albuma "ABBA". "SOS" je ostala neko vrijeme na britanskoj ljestvici TOP 10 i Abba više nije smatrana grupom koja je samo jednom pjesmom postala popularna i onda pala u zaborav.

Još veći uspjeh je došao 1975. kada je singl "Mamma Mia" došao do broja 1. u Velikoj Britaniji. Tijekom 1976. Benny i Bjorn su napisali pjesmu "Fernando" na švedskom za Fridin solo album "Frida Ensam". Pjesma je bila veliki uspjeh u Švedskoj i susjednim zemljama te je provela dosta vremena na samom vrhu švedske top liste. To je potaknulo Stiga Andersona na prijevod pjesme na engleski i snimanje na ABBA album. Pjesma je postala jedna od najpoznatijih Abbinih pjesama diljem svijeta.

Slijedeći album "Arrival" predstavio je slijedeću stepenicu dostignuća u pisanju tekstova i studijskog rada. Album je nosio hit za hitom: "Money, Money, Money", "Knowing Me, Knowing You" i "Dancing Queen" (njihov jedini broj 1. u SAD-u). Do tada Abba je bila vrlo popularna u Velikoj Britaniji, Zapadnoj Europi i Australiji.

U to vrijeme Abbin zvuk je bio sinonim za europski pop i bio je kopiran od strane grupa kao Brotherhood Of A Man (pobjednici Eurovizije 1976.) i Bucks Fizz (pobjednici Eurovizije 1981.). U međuvremenu 1977. Abba je izdala "The Album" koji je bio lošije ocijenjen od strane kritičara, ali je izrodio nekoliko hitova: "The Name Of The Game", "Take A Chance On Me" i "Thank You For The Music".

Do 1978. Abba je bila megagrupa. 1979. je izdan album "Voulez-Vous" s novih hitovima drukčijeg stila. Ovaj put pjesme se sadržavale više disco stila. Hitovi: "Voulez-Vous", "Summer Night City", "Chiquitita", "Does Your Mother Know" i "I Have A Dream". Tu godinu obilježio je i razvod braka Bjorna i Agnethe koji su unatoč svemu nastavili raditi u grupi. Benny i Frida su se vjenčali godinu prije.

Kasnije iste godine grupa je izdala novu pjesmu "Gimme Gimme Gimme (A Man After Midnight)", njihov najveći disco hit.

Album iz 1980. "Super Trouper" donio je promjene s više istaknutim sintisajzerom i pratećim vokalima. Hitovi: "Super Trouper", "Lay All Your Love On Me" i "The Winner Takes It All". "The Winner Takes It All" je napisao Bjorn povodom razvoda braka s Agnethom u kojoj govori o patnji i situaciji koja se stvori nakon razvoda.

"The Visitors" je bio njihov posljednji studijski album izdan 1981. Najpoznatije pjesme iz tog albuma su bile "When All Is Said And Done" i "One Of Us" koje su se obje odnosile na drugi razvod braka u grupi, ovaj put između Bennyja i Fride.

Razvodi između dva para jako su utjecali na grupu i njihova zadnja godina 1982. bila je obilježena albumom "The Singles: The First Ten Years" s novim pjesmama "Under Attack", "The Day Before You Came", "I Am The City" i "Just Like That". Benny i Bjorn su nastavili zajedno surađivati, a Agnetha i Frida su otišle svaka svojim putem radeći na solo albumima. Iako nikad nije službeno potvrđen raspad grupe tijekom godina smatrana je razriješenom.

Preuzeto sa Wikipedije
« povratak


TOP 40
CMC: Ponedjeljak / Utorak
18:00