Molimo, pričekajte
Leonard Cohen - biografija Službena web stranica
Cohen, kojeg nazivaju i 'kraljem tuge' iza sebe ima dugu karijeru u kojoj su nastale nezaboravne pjesme koje variraju od narodne glazbe do popa i jazza. Svojim je glazbenim pristupom postavio standarde koji ga čine nendamašnim glazbenikom i jednim od najvećih glazbenih uzora.

Leonard Cohen je kanadski kantautor i književnik, autor je 11 kultnih studijskih albuma i brojnih književnih djela. Počinje pisati još 1951., a prva zbirka pjesama objavljena je 1956. S godinama Cohen je postao svjetski slavan i priznat glazbenik, te je njegov književni rad ostao u sjeni karijere glazbenika, kojom je ušao u legendu.

Najranije Cohenove pjesme su ukorijenjene u europskoj narodnoj glazbi. U sedamdesetima, njegov opus obuhvaća pop, cabare, rock, blues i country. Njegov instrument je glas, a njegovi hitovi -riječi koje imaju bezbroj značenja i odlaze u vječnost.

Glavne teme njegovih pjesama su ljubav, seks, duhovnost i religija. Vječito postavlja pitanja i traži odgovore, a upravo zbog toga pjesme ne gube neodoljivu emocionalnu snagu.Njegov prvi album „Songs of Leonard Cohen“ (1967), najavio je veliki talent ovog glazbenika i pjesnika. Uključuje pjesme koje su postale klasici: „Suzanne“, „Sisters Of Mercy“, „So Long, Marianne“ i „Hey, That's No Way to Say Goodbye“. Da nakon ovoga Cohen više nije snimio niti jedan album, svejedno bi ostao zapamćen i cijenjen. No sljedeći njegovi albumi potvrđuju kako veličanstvenost njegovog debitantskog albuma nije bila slučajnost.

Prošle godine Cohenova pjesma „Hallelujah“ postala je fenomen engleske top ljestvice kada je verzija u izvedbi Alexandre Burke (pobjednice popularnog TV talent natjecanja "X Factor") zauzela prvo mjesto na ljestvici singlova oborivši rekord najbrže prodavane pjesme ženskog izvođača. Paralelno s time, original verzija od Cohena također je ušla na englesku top ljestvicu. „Hallelujah“ je postao najbrže prodavani digitalni singl u europskoj povijesti. Prije kraja 2008, prodan je u više od pet milijuna primjeraka.

Osim što ima najveću čast koju može imati građanin Kanade- biti članom Kanadskog reda (Order of Canada), primljen je u kanadsku kuću slavnih glazbenika (Canadian Music Hall of Fame), ali i u kanadsku kuću slavnih pisaca (Canadian Music Hall of Fame). Od 2008. nalazi se i u američkoj Rock and Roll Hall of Fame.

2008. godina označava povratak Leonarda Cohena na pozornicu te nakon 15 godina pauze odlazi na Englesku turneju. Zbog izuzetno hvaljenih nastupa i velikog odaziva publike turneja se proširila dalje po Europi, zatim u Kanadi, a završila je u Australiji. Atmosfera s turneje je ovjekovječena na dva CD-a i jednom DVD-u pod nazivom „Live In London“.

2009. godinu započinje velikim koncertom u New Yorku, a travnju nastupa na jednom od najvećih i najposjećenijih festivala Coachella Valley Music and Arts Festival. Njegova izvedba pjesme „Hallelujah“ proglašena jednom od najboljih na festivalu. Koncert u Izraelu rasprodan je u manje od 24 sata dok je prihod od 47000 prodanih ulaznica Cohen u suradnji s Amnesty International namjeravao dati u dobrotvoran fond za projekte pružanja zdravstvenih usluga djeci i zbližavanja izraelskih veterana, bivših palestinskih boraca te obitelji koji su ubijenih u sukobu. No Amnesty International se povukao iz dogovora zbog nedostatka podrške izraelskih i palestinskih nevladinih organizacija.

Otkad se vratio nastupima, njegovi koncerti su rasprodani širom svijeta. Još uvijek zrači jedinstvenošću i specifičnom privlačnošću. Još uvijek je poseban i zadivljujuć. Njegov duboki glas isti je kao i na studijskim snimkama posljednjih albuma. Njegove pjesme prožete su književnom kvalitetom kakva je rijetka u svijetu popularne glazbe, a njegovu poeziju i prozu oslikava bogata muzikalnost. Zagreb je dolaskom Leonarda Cohena dobio jednu od rijetkih prilika da ugosti istinskog umjetnika, pjesnika i glazbenika.

Preuzeto sa www.lupapromotion.hr
« povratak


TOP 40
CMC: Ponedjeljak / Utorak
18:00