Molimo, pričekajte
James Blunt - biografija Službena web stranica
James Blunt rođen je u obitelji čiji su muški pripadnici oduvijek bili vojnici. Nitko u toj familiji nije imao glazbenu žicu, a jedina glazba koja se mogla čuti bilo je pjevanje 'Happy Birthday' ili 'Tihe noći'. Ni James isprva nije imao namjeru ništa mijenjati po tom pitanju, ali ipak je kao tinejdžer naučio par akorda, valjda da se svidi djevojkama. Roditelji su ga poslali u Harrow, najekskluzivniju školu u zemlji, gdje je stekao svoj 'aristokratski', poshy naglasak. Zatim je studirao sociologiju i zrakoplovno strojarstvo na Sveučilištu Bristol, ali nedugo nakon diplome našao se u uniformi. Naime, očeva 'firma' financirala je njegovo školovanje pa joj je morao vratiti s četiri godine služenja... Još prije koju godinu James Blunt je bio britanski vojnik, stacioniran na Kosovu. Danas je pop zvijezda na vrhu top lista, a budućnost mu izgleda još bolje. Međutim, ono što je tamo vidio i doživio ostavilo je trajne posljedice, a mnoge od njih su završile na njegovom albumu 'Back To Bedlam'. Posljednjih šest mjeseci službe proveo je u Kraljevskoj gardi, šepureći se danju za turiste ispred bakingemske palače, a navečer bi skidao paradnu pušku, uzimao gitaru i svirao po pubovima pjesme koje je napisao na Kosovu. Koliko god to malo vjerojatno zvučalo, u jednom od takvih pubova zapazili su ga ljudi Eltona Johna i samo nekoliko tjedana nakon što se 'skinuo' pokupila ga je tvrtka Twenty-First Artist Management i sredila ugovor s diskografskom korporacijom EMI.

Ali Blunt tu nije stao – unajmio je bend i zaputio se u Ameriku, gdje ga je na prvom koncertu gledala Linda Perry i smjesta ga pridobila za svoj label. Jedina stvar koja je još nedostajala bio je odgovarajući producent za prvi album – stigao je Tom Rothrock (Beck, Badly Drawn Boy). Album je sniman krajem 2003. godine, a izašao je u listopadu iduće. U međuvremenu je James svirao turneje, a pojavljivao se i kao pratnja Eltonu Johnu na njegovim stadionskim nastupima.

'Back To Bedlam' album je u stilu vrhunskih kantautora šezdesetih ili sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ali s ponešto modernijim prizvukom, iako je gotovo u cijelosti snimljen na staroj opremi. Pun je intimnih pričica, vinjeta i emocija, na njemu je gotovo sve što želite znati o njegovom autoru. Čak i ako niste osobiti ljubitelj takve glazbe, bolno je očito kakav golemi hit-potencijal imaju pjesme poput grandiozne 'You're Beautiful', tako da nije nimalo čudno što je toliko dugo bio na vrhu top liste.

U rujnu 2007.g. izdao je svoj drugi album pod nazivom „All The Lost Souls“. U odnosu na prvijenac, samo glazbeno naslijeđe Blunta i nije se previše promijenilo, pa su i dalje u prvom planu klavirske ljubavne balade popraćene gitarama i orkestrom, kako to godinama radi Elton John ili nešto recentniji David Gray.

Izvor: Wikipedija, prijevod i obrada: Alica Hlubocki
« povratak


TOP 40
CMC: Ponedjeljak / Utorak
18:00