Molimo, pričekajte
U2 - biografija Službena web stranica
U2 je osnovan daleke 1976. godine u Dublinu. Točnije, onoga dana kada su se na poziv za osnivanje benda na oglasnoj ploči Mount Temple Comprehensive School bubnjara Larry Mullen Jr.-a, javila četvorica zanesenjaka Paul Hewson (danas poznatiji kao Bono), Dick Evans, Dave Evans i Adam Clayton.
Grupa je najprije nosila ime “Feedback” da bi bilo promijenjeno u “The Hype” te na kraju u “U2″, usprkos Claytonu koji je inzistirao na imenu “XTC”. Prve novce (500 funti) dečki su zaradili 1978. na nekom talent natjecanju u Limericku, nakon čega su uspostavili suradnju sa Paulom McGuinessom ( menadžer im je i dan danas-do tada je to bio Clayton). U rujnu 1979. izdaju prvi maxi-singl “U2:3″ sa 3 pjesme: Stories For Boys, Out Of Control i Boy/Girl.

1980. godine U2 je potpisao ugovor sa kućom Island Records, nakon čega slijedi izdavanje prvog albuma “BOY”. Nedugo zatim (1981.) izdaju drugi album “OCTOBER”- nešto lakši i ozbiljniji album gdje se prvi put jasnije naziru neki stavovi koje grupa kasnije zastupa (kršćanstvo, socijalna pravda, mir…). “WAR” je album koji je izašao 1983. godine i izbacio U2 kao velike zvijezde. Tematika albuma je dakako-rat (sukob u sj.Irskoj,hladni rat). Nakon izdavanja, slijedi turneja po Europi i Americi tokom koje je snimljen live album “UNDER A BLOOD RED SKY”. Slijedeći album bio je “UNFORGETTABLE FIRE”, na kojem su pjesme malo kompleksnije i ne baš pogodne za live izvođenje. No, kao pravi profesionalci U2 su pjesme vrlo dobro prilagodili izvođenju na stageu te su čak 1985. izdali mini album sa 2 live pjesme i 2 nove pjesme - “WIDE AWAKE IN AMERICA”.

1987. godina donosi možda i najbolji U2-ov album - “THE JOSHUA TREE” koji postaje najuspješniji album grupe do tada-postao je No1. u 22 zemlje diljem svijeta. Uspješnom albumu je slijedila i uspješna turneja tokom koje je redatelj Phil Joanou snimao film koji se sastojao od sekvenci koncerata i razgovora s članovima benda, njihovim dojmovima o Americi…Film je nazvan kao i album nastao tokom turneje “RATTLE AND HUM”. Krajem 1989. grupa je održala seriju koncerata u Dublinu, nakon kojih su mnogi predviđali raspad grupe (Bono je izjavio da je “..vrijeme da se ode i sve ponovno odsanja…”).

1991. godine U2 u Berlinu(Hansa Studios) dovršavaju legendarni album “ACHTUNG BABY” koji je po mnogima značio veliki preokret zbog vrlo izraženog mixanja pjesama i brojnih efekata. Nakon albuma slijedi do tada neviđeni spektakl , ZOOTV Tour! Korišteni su brojni efekti -ogromni video zidovi, pozornica je bila dotad neviđenih dimenzija a iznad nje su se sudarala i raspadala dva Trabanta (simboli tada propadajućeg istočnog bloka). U svojim govorima kao Mr.McPhisto, Bono se cinično i kritički osvrnuo na tadašnje probleme. U odmoru između koncerata ZOO TV tuneje nastao je album “ZOOROPA” (1993.) - po mnogima najlošiji U2 album, no na kojemu se ipak mogu naći odlične pjesme poput “Stay”, sa čime se slažu i najžešći kritičari. Četiri godine kasnije izlazi dugoočekivani album “POP” koji je slijedio tadašnje trendove(techno…) no koji je ipak zadržao poznati U2 zvuk.

Opet je, naravno, uslijedila turneja(POPMART Tour), s koje se posebno pamti koncert u Sarajevu, gdje je U2 došao unatoč velikom gubitku novca, jer je Bono Sarajlijama obećao koncert u njihovom gradu još 1993. godine. Slijedećim albumom U2 se vraća svojim korijenima. Krajem listopada 2000. izlazi album “ALL THAT YOU CAN`T LEAVE BEHIND” te zauzima prva mjesta na brojnim ljestvicama, a pjesma “Beautiful Day” ubire brojna priznanja i nagrade. Nakon izdanog albuma, slijedi turneja - “Elevation Tour”, koja je počela u Americi te zatim prešla u Europu.

U studenom 2004. izlazi dugoočekivani album “HOW TO DISMANTLE AN ATOMIC BOMB”. Iako najavljivan kao “žestok” gitarski album, HTDAAB je izbacio samo 2 uistinu žestoke pjesme - singlove “Vertigo” i “All Because Of You”. Iako u četrdesetima, U2 ni ovaj puta nisu podbacili nego su napravili još jedan odličan album . Kao i uvijek kod U2-a, uslijedila je kolosalna turneja “Vertigo Tour” koja će obići cijeli svijet.
2006.g. izašao je kompilacijski album „U218 Singles“ koji sadrži velike uspješnice benda, plus dvije kompozicije od kojih je „The Saints Are Coming“ nastala u suradnji sa Green Day u korist pomoći žrtvama uragana Katrina a na kraju, tu je i kompozicija „Window In The Skies“.
« povratak


TOP 40
CMC: Ponedjeljak / Utorak
18:00