Molimo, pričekajte
Nick Cave & The Bad Seeds - biografija Službena web stranica
Nakon što je koncertom u Melbourneu 1983. godine njegov band The Birthday Party otišao u legendu, australski tekstopisac, pijanist i pjevač Nick Cave okrenuo je drugu stranicu svoje karijere. U novoj avanturi pridružio mu se stari prijatelj, gitarist Mick Harvey, a ostatak Caveove četvorke čine gitarist Blixa Bargeld iz znamenite industrial grupe Einstürzende Neubauten i basist Barry Adamson iz sastava Magazine, poznat po mračnoj glazbi na svojim solo albumima. Oni su snimili njihov debi album „From Her To Eternity“, koji je izašao 1984. Kasnije je grupa prolazila kroz mnoge promjene, ali su Nick Cave i Mick Harvey uvijek bili konstantni.

Sredinom 80-ih živio je u Berlinu i tamo je sa Bad Seedsima izdao četiri albuma: „The Firstborn Is Dead“, „Kicking Against The Pricks“, „Your Funeral, My Trial“ i „Tender Pray“.
1987.g. pojavili su se u filmu „Wings Of Desire“, a 1990. band je kolektivno eliminirao teške droge iz „svoje prehrane“ i preselio se u Brazil, gdje su izdali album „The Good Son“, zatim 1992. „Henry's Dream“, i 1994.g. „Let Love In“.

1996. g. izdali su album „Murder Ballads“ koji je uključivao pjesme „Henry Lee“ – duet sa britanskom rock pjevačicom PJ Harvey, s kojom je imao i kratku vezu, te „Where The Wild Roses Grow“ – duet sa australijskim pop idolom Kylie Minogue, koja je bila mainstream hit u Velikoj Britaniji, te osvojila tri ARIA Awards, uključujući i „pjesmu godine“.

Njihov slijedeći album „The Boatman's Call“ (1997.), obilježen je kao radikalan odmak od arhetipa i nasilnih tekstova prema autobiografskim i ispovjedinim pjesmama o njegovim vezama sa Carniero i Harvey. To je također i prvi album koji je koncentriran na njegovo svriarnje klavira.
Zatim je Cave uzeo kratku pauzu kako bi se rahabilitirao od dvadesetogodišnje zlouporabe heroina i alkohola, te se za to vrijeme i oženio. Band se ponovo pojavio 2001.g. albumom „No More Shall We Part“.
Nakon albuma „Nocturama“ (2003.) koji nije baš najbolje prošao kod kritičara i medija, Bargeld je objavio da izlazi iz Banda kako bi se više mogao posvetiti Einsturzende Neubauten-u, pa su tako Mick Harvey i Cave ostali jedini originalni članovi banda. Slijedeće godine Cave je izdao svoj prvi dupli album „Abattoir Blues / The Lyre of Orpheus“.

2005.g. izdali su „B-Sides & Rarities“, na 3 cd-a, što je bila kolekcija od 56 pjesama koja se sastojala od rariteta i pjesama koje su se pojavljivale u filmovima.

2007.g. izdao je sa svojim drugim bandom Grinderman (nazivaju ih i Mini-Seeds, jer se većinom sastoji od istih glazbenika) istoimeni album.

U ožujku 2008.g. Band je izdao svoj 14. album naziva „Dig, Lazarus, Dig!“, koji je inspiriran biblijskom pričom o uskrsnuću Lazara od strane Isusa Krista.

Caveove pjesme često su ispunjene mračnom tematikom, religijom, polusvijetom, nastranim ljubavima i smrću, a njegovoj novookupljenoj ekipi odlično je pošlo za rukom da iz instrumenata izvlači glazbenu kulisu koja prati njegove pomahnitale likove u pjesmama. U njihovoj je glazbi svaki žanr izvitoperen, sve je malo nakrivljeno - i blues, i gospel, i rock, i arty punk...

« povratak


TOP 40
CMC: Ponedjeljak / Utorak
18:00