Molimo, pričekajte
Oliver Dragojević - biografija
Rođen u Veloj Luci na otoku Korčuli. U Splitu pohađa glazbenu školu. Najprije uči glasovir, a potom klarinet i gitaru. Prvi susret s glazbom bio mu je u petoj godini kad od oca Marka na poklon dobiva usnu harmoniku kojom je zabavljao djecu iz svoje ulice, te putnike na brodu na čestoj relaciji Split - Vela Luka. Prvi estradni nastup bio mu je na splitskom dječjem festivalu 1961. g. s popularnom pjesmicom Baloni. Istovremeno s bratom Aljošom snima tada poznate svjetske hitove za radio postaju Split.
Već 1963. g. okušava se s velikim uspjehom kao pjevač i klavijaturista kultnog splitskog banda Batali. Na takmičenju amatera pjevača Hrvatske, osvaja prvo mjesto pjevajući Yesterday (J. Lennon - P. McCartney). Festivalski debi imao je na Splitu 1967. na nagovor Zdenka Runjića s njegovim Picaferajem, skladbom koja nije dospjela na završnu festivalsku večer, no koja će - povampirena - u sedamdestima - postati jednim od vječno zelenih Oliverovih standarda. Nakon neuspjeha na Splitu 1967. sve do 1972. g. Oliver peče zanat svirajući po brojnim zapadnoeuropskim klubovima posvajajući temeljne odlike kasnijeg izvođačkog manira. Poslije kratke epizode s Dubrovačkim trubadurima koja je trajala manje od godinu dana i sudjelovanja na pionirskim prvim sessionima splitske super-star grupe More u ljeto 1974. ponovo se priključio Batalima.
Na Prokurative se vraća 1974. g. te u velikom stilu osvaja prvu nagradu publike sa skladbom Ča će mi Copacabana. Nakon toga ponovo uspostavlja suradnju sa Zdenkom Runjićem i na Splitu 1975. pjeva šansonu Galeb i ja, ultimativan zgoditak i početak višegodišnje plodonosne suradnje najnakladnijeg i nagradama najobdarenijeg autorsko-izvođačkog dvojca.
Pobravši najprestižnije festivalske i diskografske nagrade, Oliver je bio i laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin koja je dobrano prošla u znaku njegove izvedbe Gibonnijeve Cesarice. Osam dobivenih Porina te odličja Reda Danice s likom Marka Marulića, samo su neka od brojnih Oliverovih priznanja.
I njegov album Dvi, tri riči (2000. g.) dokazuje da je Oliver ipak samo jedan. Jer kako objasniti da nakon toliko vremena na hrvatskoj estradnoj sceni i dalje istom snagom privlači sve generacije. Stoga i ne čudi što je ovaj album prodan u platinastoj tiraži što znači preko 50.000 primjeraka. Ovo zaista vrijedno priznanje dodijeljeno mu je na proslavi 40-te obljetnice rada Zdenka Runjića 8. srpnja 2001. godine.
Humanitarnim koncertom koji je održao u ljeti, 25. kolovoza 2001. g. u pulskoj areni dokazao je još jednom zbog čega je i nakon toliko dugo godina iznimno bogate i uspješne glazbene karijere na samom tronu. U prepunoj Areni, s Oliverom su pjevale i mlade i starije generacije, a gostovanje još nekih naših velikih renomiranih imena, poput Gibonnija, Vanne, Otta Pestnera, Tedija Spalata, klape Fortunal i Tony Cetinskog, samo su dokaz počasti koju zaslužuje Oliver, kao i cijela akcija, jer je prihod s koncerta išao za pomoc Općoj bolnici u Puli. Audio zapis tog koncerta, objavljen je krajem 2001. g. pod imenom Oliver u Areni i to kao dvostruki CD i kazeta.
Krajem 2002.g. objavljeni album "Trag u beskraju" ponovo je na pragu platinaste naklade (do sada preko 50 000 prodanih primjeraka).
Sjajni prošlogodišnji koncerti sa Simfonijskim orkestrom HRT-a u zagrebačkom Domu Sportova 7.veljače i u ljubljanskoj hali Tivoli 22.veljače zabilježeni su i objavljeni u suradnji s HRT-om i Orfejem na novom dvostrukom DVD-u i s dvostrukim bonus CD-om OLIVER: Koncert.
U tri dekade djelovanja i 25 albuma izdanih za Croatia Records, Oliver Dragojević nametnuo se kao vodeći hrvatski pjevač - sinonim za pop zvuk njegove rodne Dalmacije. "Antologija 1975.-2005." je box set od 3 cd-a s više od 50 najljepših i najpopularnijih pjesama. Ovo izdanje je i svojevrstan presjek Oliverove karijere koja obuhvaća i 15 godina suradnje s pokojnim Zdenkom Runjićem. Naime, upravo je Runjić bio medu prvima koji je uočio Oliverov talent i pridonio onom najboljem na njegovim albumima, što je prepoznala i pop publika svih generacija na ovom podneblju.
„Al' Olympia“ objavljen sredinom prosinca 2005., album je već do malo poslije Nove godine, zaradio platinasto priznanje za 20000 prodanih primjeraka, da bi večer uoči odlaska u Pariz, na gostovanje iz snova, Oliver u Osijeku primio Porina 06 za „Vridilo je“ kao album godine.
Početkom 2007.g. izdaje „Antologiju 1975.-2005. – Kozmički Dalmatinac“ box set od 3 cd-a s više od 50 najljepših i najpopularnijih pjesama. Ovo izdanje je i svojevrstan presjek Oliverove karijere koja obuhvaća i 15 godina suradnje s pokojnim Zdenkom Runjićem.

preuzeto sa službenih stranica izdavačke kuće Croatia Records: http://www.crorec.hr
« povratak


TOP 40
CMC: Ponedjeljak / Utorak
18:00