Molimo, pričekajte
Red Hot Chili Peppers - biografija Službena web stranica
Malo je rock grupa iz '80-tih godina uspjelo probiti toliko glazbenih granica i biti toliko originalni kao što su to uspjeli Red Hot Chili Peppersi. Njihova neobična kombinacija funka i punk rocka, s eksplozivnim živim nastupima, uvela je novi glazbeni stil koji su sljedili mnogu bendovi, ali su Peppersi uvijek ostali njihovi prethodnici i u 21. stoljeću. Naravno, početak nije bio tako lak.

Anthony Kiedis je u svojim srednjoškolskim kalifornijskim danima obožavao poeziju i glumu u školskom ansamblu, a njegovi kolege Hillel Slovak i Michael Balzary poticali su ga da zajedno s njima uglazbi svoje tekstove i tako je nastao bend 'Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem'. Početkom '80-tih, njihove su glavne gaže bile u lokalnim kalifornijskim striptiz barovima i od tuda potječe njihov jedinstveni image koji su zadržali do danas – da nastupaju gotovo potpuno goli.

1983. godine Balzary se preimenovao u 'Flea', a grupa je dobila novo ime - Red Hot Chili Peppers. Uskoro su potpisali ugovor s EMI, i Flea i Kiedis su u pojačanom sastavu 1984. godine objavili debi album. No značajnijeg komercijalnog uspjeha nije bilo do 1987. godine i albuma 'The Uplift Mofo Party Plan'. No baš u vrijeme, kad se svijet zagrijavao za dolazak Peppersa, grupu je zadesila smrt gitariste Slovaka, koji je umro 25. lipnja 1988. godine od predoziranja heroinom. U to je vrijeme i Anthony Kiedis imao problema s drogom, a grupa je napokon stala na noge tek kad su im se pridružili novi gitarista John Frusciante i bubnjar Chad Smith.

Novi Peppersi objavili su 1989. godine album 'Mother's Milk', na kojem se našao veliki MTV hit 'Higher Ground' - obrada Stevie Wondera, kao i pjesma posvećena pokojnom Slovaku – također hit 'Knock Me Down'. 1991. godine izlazi njihov album-klasik 'Blood Sugar Sex Magik', koji im je donio prve i najveće svjetske hitove: 'Give It Away' i 'Under the Bridge.' Album se do danas prodao u 9 milijuna kopija diljem svijeta.

No problemi s drogom su ih pratili i dalje. Poput svog predhodnika, gitarista Frusciante je postao ovisnik o teškim drogama i napustio je grupu usred turneje 1992. godine. Sve do 1995. godine, Peppersi mu nisu mogli naći odgovarajuću zamjenu, pa je tako album 'One Hot Minute' s gitaristom Daveom Navarrom bio puno manji uspjeh od svog prethodinka, a i on je napustio grupu početkom 1998. godine.

John Frusciante je nakon odlaska iz Peppersa objavio nekoliko svojih samostalnih albuma, no droga mu je uzela i posljednje novce, ostao je bez krova nad glavom i kao beskućnik je vodio svoju posljednju bitku s ovisnošću o heroinu. Nakon što je primljen u kliniku za odvikavanje, Frusciante je ponovno stao na svoje noge i jedva dočekao poziv da se vrati u Pepperse.

Ponovno na okupu, grupa je 1999. objavila album 'Californication', njihov najbolji album do tada, koji ih je svrstao na sam vrh svjetske rock scene. Taj se album prodao u 12 milijuna kopija, sa singlovima kao što su 'Otherwise', 'Scar Tissue' i naslovna 'Californication'. U istoj postavi koja je snimila album 'Californication', Peppersi se vraćaju 2001. u studio kako bi u ljeto 2002. nadmašili sami sebe i objavili još bolji, svoj najbolji album do sada, album 'By the Way'.

2006.g. izašao je live album „Stadium Arcadium“, koji ni godinu dana kasnije ne silazi sa top ljestvica prodaje. Ovaj album se može gledati kao univerzalno izdanje Red Hot Chili Peppers jer na jednom mjestu objedinjava dva vrhunca benda. Prvi disk podnaslovljen 'Jupiter' nadopunjava ono što je bend radio s 'Californication' s nešto lakšim rokerskijim pjesmama. Drugi disk nadimka 'Mars' vraća se duboko u prošlost i osvrće se na ono što su radili na 'Blood Sugar Sex Magik' gdje su funk i reperskiji vokal bila glavna karakteristika. S druge strane, album se može gledati i kao ultimativni kompromis jer u jednom daje praktički dva albuma za dvije glavne skupine svojih fanova.
« povratak


TOP 40
CMC: Ponedjeljak / Utorak
18:00