Molimo, pričekajte
Arsen Dedić - biografija Službena web stranica
Rođen je u Šibeniku 28. srpnja 1938.g. U rodnom gradu završio je gimnaziju i srednju muzičku školu. Neko vrijeme studira na Pravnom fakultetu, no ljubav prema glazbi ipak je jača, pa prekida studij prava i 1959. upisuje Muzičku akademiju, na kojoj je diplomirao u veljači 1964. Kao flautist svira u više ansambala i orkestara, te osniva i vodi Kvartet flauta. Bio je član nekoliko grupa kao što su Zagrebački vokalni kvartet, Prima, Melos i dr.
Osnovno mu je određenje glazba, ali spajajući glazbene i poetske sklonosti prirodno je stigao do vlastitog kantautorskog govora, koji ga je najviše obilježio. Od 1963. nastupa na glazbenim festivalima, a već iduće godine snimio je Kuću pored mora i Moderato cantabile, pjesme koje su odredile njegov kantautorski pravac.

Objavljuje stihove u „Poletu“, „Prisutnostima“, „Književnim novinama“, „Književniku“, a prvi je put nagrađen u splitskom „Vidiku“. Zbog glasovitih nedaća pri objavljivanju ranijih pjesama gotovo sasvim prestaje pisati. Na nagovor poznavatelja negove poezije i prijatelja počinje još jednom 1969. da bi već 1971. objavio prvu knjigu – Brod u boci u šezdesetak tisuća primjeraka. Zabranjena knjiga mu je sedamnaesta zbirka poezije.

Najopsežniji dio njegova rada čini primjenjena glazba – glazba za kazalište, film i televiziju. Napisao je partiture za više od sto kazališnih predstava i više od sto filmova (igranih, dokumentarnih i animiranih) i televizijskih serija. Surađivao je sa avangardnim teatrom Arbos u Salzburgu, te plesnim teatrom u Dusseldorfu.

Uglazbio je i interpretirao veliki broj pjesama naših pjesnika (I.G. Kovačić, Ujević, Kaštelan, Paljetak, Krleža, Krklec, Šoljan, Sabol, Golob...). Prvi je otpočeo s ciklusom Pjevam pjesnike.

Objavio je dvadesetak LP ploča i desetak CD-ova. Pisao je stihove i glazbu za djecu, za dalmatinske klape (Zaludu me svitovala mati, Cvita moja, Dota, Ni u moru mira...), te za veliki broj reklama (Nara, Ledolina...), a pisao je i sakralnu glazbu.

Desetljećima je održavao koncerte po Europi te Sjevernoj i Južnoj Americi. Dobitnik je mnogih nagrada za svoj rad od kojih izdvajamo samo neke: Goranov vijenac, Vjesnikova nagrada Slovenski, nagrade Ivo Tijardović, Premio Tenco (San Remo), Jacques Brel, Premio Citta Recanti i dvije zlatne arene za filmsku glazbu.

Supruga mu je Gabi Novak, otac je dvoje djece i djed male Lu.

preuzeto sa službene stranice Arsena Dedića: http://www.arsen.hr/
« povratak


TOP 40
CMC: Ponedjeljak / Utorak
18:00