Molimo, pričekajte
Depeche Mode - biografija Službena web stranica
Depeche Mode su elektronski bend, okupljen 1980.g. u Basildonu u Engleskoj. U originalnoj postavi bili su Dave Gahan (vokal), Martin Gore (klavijature, gitara, vokal i glavni pisac pjesama od 1981.g.), Anfrew Fletcher (klavijature) i Vince Clarke (klavijature, pisac pjesama 1980./81.). Vince je napustio bend odmah nakon izlaska njihovog debi albuma 1981.g., a na njegovo mjesto došao je Alan Wilder (glavni klavijaturist) i bio je član benda sve do 1995.g. Nakon njegovog odlaska Gahan, Gore i Fletcher nastavili su kao trio.

Kada su svirali u Bridge House u Canning Townu, bendu je prišao Daniel Miller (elektronski glazbenik i osnivač Mute Recordsa) i predložio im da za njega snime singl. Rezultat tog dogovora bila je singl ploča „Dreaming Of Me“ / „Ice Machine“, koja je izašla u veljači 1981.g. i došla do 57 mjesta na engleskoj ljestvici singlova. Iznenađeni uspjehom, te ohrabreni snimili su još jedan singl „New Life“, koji je došao na 11 mjesto, a zatim 3 mjeseca kasnije izdali su singl „Just Can't Get Enough“ i to je bio njihov prvi singl koji je ušao u Top 10. To je ujedno bio i njihov proboj na scenu, pa su u studenom izdali i debi album „Speak & Spell“.

Njihova najveća transformacija dogodila se 1986.g. sa izdavanjem njihovog petnaestog po redu singla „Stripped“ i pripadajućeg mu albuma „Black Celebration“. Odbacujući „industrial pop“ zvuk, koji je okarakterizirao njihova dva albuma prije toga, bend je predstavio zloslutan i složen zvuk, popraćen Goreovim mračnim i pronicavim tekstovima.

1993.g. na albumu „Songs Of Faith And Devotion“ ponovo se vide promjene. Eksperimentirali su sa prirodnijim aranžmanima, koji su bili temeljeni na vrlo distorziranim električnim gitarama i bubnjevima (koje je svirao Alan Wilder, čiji debi je bio na pjesmi „Clean“ na albumu „Violator“), a ne više na sintesajzerima. Gitare, irske gajde i žensko gospel pjevanje još su više pridonijeli njihovom novom zvuku. Album je došao na prvo mjesto i u Velikoj Britaniji i u SAD-u.

U razdoblju od 1995.-2000.g. bend je prolazio kroz mnoge probleme. Alan Wilder je napustio band sa objašnjenjem da je kroz sve te godine davao sve od sebe da bend bude uspješan, te da za to nikada nije dobio poštovanje, priznanje i zahvalnost od strane benda. Zatim su tu bili i problemi sa Gahanovom pretjeranom upotrebom opojnih sredstava, te se činilo da bend više neće snimiti niti jedan album. No sredinom 1996.g. Gahan je otišao na odvikavanje od heroina i slijedeće godine izdali su još jedan album „Ultra“, koji je opet završio na vrhu top ljestvica. Nakon turneje koja je promovirala taj album, članovi benda, na neko vrijeme, posvetili su se solo projektima.

U kolovozu 2007.g., za vrijeme promocije drugog Gahanovog solo albuma „Hourglass“, najavljeno je da će Depeche Mode ponovo krenuti u studio početkom 2008.g. kako bi radili na svom novom, dvanaestom po redu, studijskom albumu, čiji izlazak se očekuje na proljeće 2009.g.

Depeche Mode su jedan od bendova sa njaduljim radnim stažom, također najuspješniji i najutjecajniji, koji su se pojavili u eri New Wavea. Imali su 45 pjesama na engleskoj ljestvici singlova, a do sada su prodali preko 72 milijuna albuma širom svijeta.

Diskografija:

Speak & Spell (1981)
A Broken Frame (1982)
Construction Time Again (1983)
Some Great Reward (1984)
Black Celebration (1986)
Music for the Masses (1987)
Violator (1990)
Songs of Faith and Devotion (1993)
Ultra (1997)
Exciter (2001)
Playing the Angel (2005)

pripremila Alica Hlubocki, izvor Wikipedija

« povratak


TOP 40
CMC: Ponedjeljak / Utorak
18:00