Molimo, pričekajte
VIJESTI
22.05.2009.
Arsen Dedić & Zoran Predin - SVJEDOCI PRIČE - reizdanje u prodaji

Legendarni album Arsena Dedića i Zorana Predina - 'Svjedoci priče'  konačno je doživio  svoje  reizdanje.  


Album koji je prvi puta objavljen 1989. godine sadrži devet pjesama popularnog kantautorskog dvojca:

  1. Čekaj me
  2. Kantautor
  3. Kartonski kofer
  4. Naj ti poljub nariše ustnice
  5. Pegasto dekle
  6. Sandra 1989
  7. Balada o prolaznosti
  8. Oteti iz tmine
  9. Domovina

U samoj  pripremi ovog reizdanja sudjelovao je i sam Arsen Dedić koji je otkrio mnogo zanimljivosti kada se prije dvadeset godina snimao ovaj album, kao i posebnost nekih pjesama. Na primjer pjesmu 'Sandra 1989' Arsen je napisao svojoj kćerki, dok je pjesmu 'Naj ti poljub nariše ustnice' Zoran tada  posvetio  jednoj svojoj bivšoj ljubavi. 

'Svjedoci Priče' označili su početak suradnje dva velika kantautora, kao jedan od vrhunaca njihovih dotadašnjih karijera, koje se, na radost publike, prožimaju do današnjih dana...  

Uz reizdanje albuma, Darko  Glavan  je napisao: ... "Pjesme odlaska i dolaska, čekanja i neprilagođenosti - "Mnoge stvari imaju smisla čak i ako se ne znaju" - ustvrdio je Zoran Predin kad sam ga nazvao ne bi li mi otkrio slabije poznate podatke o albumu "Svjedoci- Priče" kojega su ravnopravno potpisali Arsen Dedić i najpopularniji slovenski kantautor u Hrvatskoj. Zoran je pritom aludirao na meni nepoznatu činjenicu da na slovenskom "priče" znači "svjedoci", no ova se uvodna prosudba može s mnogo razloga protegnuti i na niz drugih aspekata ove iznimno značajne i poticajne suradnje. Time, naravno, ne želim dovoditi u pitanje neospornu činjenicu kako je Dedić bio jedan od ključnih Predinovih mentora u otkrivanju i ovladavanju umijeća skladanja i izvođenja autorskih pjesama, ali isto tako i za iskusnog kantautora bliski studijski susret s rockerskim šansonjerskim aspirantom bila je jedna od rijetkih prilika da iznađe «sparing partnera» usporedljivog talenta i izražajnosti. No, prije pokušaja kratkog prikaza sadržaja ovog doista povijesnog albuma, nužno je napomenuti i neke kronološke odrednice: prije svega, ova ploča za obojicu kantautora predstavlja završetak "federativne" diskografije, a u Predinovom slučaju zaključak rockerske karijere i početak otklona prema swingu i šansoni. Međutim, bez obzira na ove razdjelnice, ono što i danas osigurava iznimnu atraktivnost ovih pjesama posvećenih odlascima i dolascima, čekanju i neprilagođenosti, jest odsustvo nekog nametljivog koncepta u korist spontanog isticanja bliskosti senzibiliteta i osebujne liričnosti. U isto onom smislu u kojem je Dedić "posvojio" Predinovu "Čekaj me" (i obogatio ju sjajnim prevodom na hrvatski) i Predin je u Dedićevoj "Baladi o prolaznosti" iznašao djeliće istog cehovskog i sličnog životnog iskustva. Osim preuzimanja tuđih favorita, Dedić i Predin su u diskretnoj elektronskoj instrumentaciji - koja može privesti u sjećanje album Leonarda Cohena "I'm Your Man" (1988.) - izveli i nekoliko vlastitih pjesama koje ponajbolje ukazuju na fascinatnu uvjerljivost odabranog kantautorskog pristupa. Jedinstvena u trenutku kad je prvotna nastala, vinilna ploča "Svjedoci-Priče" i danas je u mediju kompaktne ploče nenadmašni primjer uvida u ponajbolje domašaje hrvatske i slovenske autorske pjesme.

« povratak


TOP 40
CMC: Ponedjeljak / Utorak
18:00