Molimo, pričekajte
VIJESTI
07.07.2009.
Oliver Dragojević - "Momenti"

Nisu to bili nostalgijom podgrijani podsjetnici na minule “dane ponosa i slave” niti pak još jedno sezonsko provjetravanje starih hitova i recentnijih zgoditaka s predumišljajem propitkivanje naklonosti novostečene publike i vjernosti starih fanova. Bili su to “momenti” iz nekih novih, uzbudljivih i drugačijih Oliverovih svitanja...


Onih dočekanih u podsljemenskom glazbenom atelieru-utočištu Alena Bjelinskoga, u intimi studija gdje su se s Alenom i Antom Gelom rađale nove nadahnute verzije već vremešne Runjićeve “vječne verdure” ili pak domišljenih u robinzonskoj izolaciji Vele Luke za južine i bure u pasivnoj “mrtvoj” post-sezoni o kojoj, uzgred rečeno, tako sugestivno priča i “filmić” pridodan dvostrukom albumu kao “bonus”.

Oliver nikada nije bio trendovima stvorena sezonska veličina niti pak medijski napuhan balon no, za reći pravo, nikada nije bio ni od onih koji bi palili mostove za sobom i s lakoćom ulazili u nove glazbene eksperimente. No, kao i Bob Dylan ili Johnny Cash, unatoč statusu “žive legende” kojoj bi se mnogo toga, pa i lijenost i manirizam, progledali kroz prste, umjesto u pred-umirovljeničku rutinu u svojim je zrelim godinama složio možda najimpresivniji diskografski i koncertni niz u karijeri.

Suradnja i, još i više, druženje s Bjelinskim i Gelom, očito su bile Oliveru jednako poticajne kao što je Cashu to bio ulazak u studio Ricka Rubina ili pak Dylanu nova koncertna mladost. Jer, ako je album “Vridilo je” bio najbolji Oliverov diskografski projekt te prava “platforma” na kojoj su – zajedno s Bjelinskim i Gelom - podignuti ambciozni koncertni projekti suradnje s filharmoničarima i gostovanja u prestižnim koncertnim dvoranama poput pariške L'Olympie ili njujorškog Carnegie Halla, “Momenti” u “Lisinskome” zamišljeni su i uspješno odrađeni kao pomno odabrani krajputaši jedne nevjerojatne karijere. Čitani, dakako, novom optikom suvremenosti.

Početak koncerta pripao je tako Zdenku Runjiću uz obilatu posveti skladbama koje su Olivera (a i on njih) lansirale u orbitu. Galeb i ja, Dišperadun, Na kraju puta... i naramak “vječne verdure” isporučeni su iznimnom emocionalnom uvjerljivošću da bi se u izvedbama Novi život se rađa i senzacionalnoj Ništa nova širom otvorile vrata i izvanserijskom muziciranju sjajnog „comba“ u kojemu su, osim Bjelinskog i Gela, bili basist Robert Vrbančić, bubnjar Dado Marinković, saksofonist Dražen Bogdanovića te Matija Dedić kao “gost“ u čak sedam skladbi. No bio je to neki drugi Runjić, pročitan na drugi način i obvijen koprenastim aranžmanima priomjerenim prigušenoj sfumatoznoj atmosferi.

Oliver nikada nije palio mostove za sobom no uvijek se na svim velikim koncertima znalo što su mu prioriteti. Tako je bilo i sada u “Lisinskome” gdje je, u sjajnim aranžmanskim preinakama Bjelinskoga i Gela – koji je kao „igrač“ iz sjene svirajući gitare i mandoline i na koncertu odradio golem dio posla - te uz pomoć gudačeg kvarteta koji je „podebljavao“ zvuk, naglasak s punim pravom stavio na baladni – nerijetko jazzy – materijal. Uspijevajući ipak posve razbarušiti čak i tri populistička „opća mjesta“ poput Ča će mi Copacabana – kojoj su novi duhoviti retro profil osigurala Oliverova štektanja hammonda, Nadaline - pretvorene u urnebesni dixie/honky-tonk s elementima vodviljskog, te Nedostaješ mi ti koja je, kao mahnita salsa bila i jedan od najboljih trenutaka koncerta. Drugi vrhunci koji su stršali iznad ionako veoma visokog koncertnog prosjeka, bili su Dobar dan i Lipa moja – osvježeni novim zbornim podrškama i sjajnim aranžmanom, Vridilo je, Nevera, Više mi nije važno – odrađena u dojmljivoj doo wop/swingerskoj a capella izvedbi Olivera i kvinteta Benjamin, Što to biješe ljubav – u aranžmanu na tragu Yesterday odnosno u izvedbi Olivera s gudačima i klavirom te naprosto zapanjuća i čarobna verzija Broda u boci u kojoj je bljesnuo Matija Dedić.

Konačna dijagnoza projekta “Momenti” stoga je veoma jednostavna - bio je to Oliverov najbolji nastup u “Lisinskome” te nova čvrsta vjerodajnica za budućnost. Za Olivera ona je naime, kao i nova svitanja, odavno već stigla ruku pod ruku zajedno s Bjelinskim i Gelom.

Autor: Zlatko Gall, izvor: Slobodna dalmacija

 

Popis pjesama:

CD1

 1. DOBAR DAN
 2. DIŠPERADUN
 3. ZELENU GRANU S TUGOM ŽUTA VOĆA
 4. ROMANCA
 5. GORE SI TI
 6. OSTAVLJAM TE SAMU
 7. ŠTO TO BJEŠE LJUBAV
 8. NOCTURNO
 9. KLJUČ ŽIVOTA
 10. NIŠTA NOVA, NIŠTA NOVA
 11. BROD U BOCI feat. MATIJA DEDIĆ
 12. TI ME VODI PREKO VODA
 13. NA KRAJU PUTA 
 14. VRIDILO JE feat. MATIJA DEDIĆ

CD 2

 1. VJERUJ MI feat. MATIJA DEDIĆ
 2. VIŠE MI NIJE VAŽNO feat. ACAPELLA BENJAMIN
 3. SVE BI DA ZA NJU
 4. TKO SAM JA DA TI SUDIM
 5. MOJ LIPI ANĐELE
 6. KAD MI DOĐEŠ TI
 7. PISMO MOJA
 8. NEVERA
 9. TRAG U BESKRAJU feat. MATIJA DEDIĆ
 10. BEZ TEBE
 11. NEDOSTAJEŠ MI TI feat. MATIJA DEDIĆ
 12. GALEB I JA
 13. CESARICA
 14. LIPA MOJA

+ bonus: dokumentarni film "Momenti" 

« povratak


TOP 40
CMC: Ponedjeljak / Utorak
18:00