Molimo, pričekajte
VIJESTI
30.09.2009.
ARSEN DEDIĆ - ANTOLOGIJA

"Arsen Dedić o samoći govori jezikom samoće. Zato je toliko blizak. Ali on ima posebni rječnik samoće. Zato i jest pjesnik. Arsen vidi isto što i mi vidimo, ništa drugo. No, on zna to reći. I mi ga slušamo."

Nikša Gligo


"Ali iz kojegod vizure gledamo Arsenova djela, možemo samo konstatirati da je njegov kazališni "tihi obrt" od neprocjenjive važnosti za hrvatsko glumište."

Zlatko Vitez, Arsenove teatralije

"...u hladnoći svijeta Dedić obnavlja toplinu što nas okuplja....u tvrđavi naše osamljenosti ulaze ta glazba i te riječi da bi nam pričali priče o ljubavi i Jugu."

Igor Mandić

"...ambicioznih šezdesetih godina od kojih je malo toga preživjelo do danas, on je pronašao formulu nove osjećajnosti ; gdje su plodotvorno oticali tišina pjesničke imaginacije i buka estrade."

Veselko Tenžera

Dijelovi su ovo nekih od  esejističkih tekstova iz pera 37 domaćih pisaca i glazbenih kritičara koji su na sebi svojstven način opisali stvaralaštvo i važnost Arsenovih djela sabranih u najnovijem izdanju Arsena Dedića Dobrotvorov dom. Sam naslov ove izuzetne antologije Arsen objašnjava da se i sam pišući pjesme, skladajući za film i tv osjeća kao dobrotvor. Istoimeni je to i natpis koji stoji iznad ulaza u kuću u kojoj već 38 godina žive Arsen i Gabi, a koju je 1911.g. izgradio arhitekt Lubinsky.

Iako je u posljednje dvije godine objavio niz izdanja poput hvaljenog  studijskog albuma Rebus, reizdanja Za kino i tv i Dedić - Golob, soundtracka Belle Epoque te kompilacije Moje popevke, Dobrotvorov dom zaokružuje 50 godina stvaralaštva jednog od naših najvećih umjetnika. Iako ideja za ovom antologijom postoji već duže vrijeme, neumoran i pedantan kao i uvijek Arsen je pjesme za svoju antologiju pomno birao što u njegovom slučaju nije nimalo lagan posao. Osim pjesama koje su za njega od posebnog značaja , Arsen nije htio izostaviti ni one pjesme koje su obilježile njegovu karijeru i koje su neizostavan repertoara na njegovim čestim koncertima. Pjesme su tematske podijeljene na 4 CD-a : Ljubavni komadi, Narodne, Budnice i Pod razno, a osim pjesama i citata u antologiji se nalaze i Arsenovi portreti koje su napravili naši najpoznatiji likovni umjetnici Momo Kapor, Fadil Vejzović, Munir Vejzović, Petar Jakelić, Josip Generalić dok je naslovna strana djelo Zlatka Kauzlarića -Atača. 

« povratak


TOP 40
CMC: Ponedjeljak / Utorak
18:00